Start » Nordisk historia inom klädbranschen

Nordisk historia inom klädbranschen

Inom nordisk historia har vi redan mycket tidigt varit ett land där kvalitet sätts före kvantitet och detsamma gäller i den svenska klädindustrin. Exemplen är många på framgångsrika svenska designer på den internationella marknaden, klädbranschen har bitvis formats av tongivande svenska designer. Svensk design håller måttet. Våra svenska designers inom nordisk historia som gjort internationella genomslag har gjort så på en stabil grund av väldesignade produkter av mycket hög kvalitet. Känslan för detaljer och den avskalade rena designen våra svenska kläddesigners bjuder på är saker som har lyft fram våra nordiska designers internationellt sett.

Nordisk historia inom klädbranschen har lång tradition

En av nordisk historia tidigaste mest framgångsrika klädfabrikör är Oscar Jacobson, som bland annat haft det prestigefyllda uppdraget att göra kostymer åt alltid lika välklädda James Bond. Men även nya förmågor har gjort stora avtryck på den internationella modescenen, till exempel Tiger som har en mycket populär kollektion för kunder i alla åldrar. JL, och WesC är två andra företag som alltid skapar trendriktiga plagg med funktion och kvalitet i fokus. Svenska produkter är kända för att hålla allra högsta klass även jämfört med internationella giganter.

Nordisk historia kantas av långa resor, både för att plundra och skövla men lika ofta även för att utöva handelsutbyte med väl valda resmål. Det ryktas att vikingarna kan vara de första europeiska besökarna av området som idag är Nordamerika, allt för att utöva handelsutbyte. Känslan för kvalitet har sedan dess varit en viktig del i den nordiska kulturen och vi nordmän var kända att ha textilier av allra högsta kvalitet redan väldigt tidigt. På senare tid har även svenska designföretag gjort sig kända för att ofta föra en företagskultur med fokusering på att hjälpa socialt utsatta.

Nordiska företag tar sitt ansvar

Svenska företag arbetar aktiv både på hemmaplan och ur ett globalt perspektiv för att föra en en företagskultur som främjar arbetares rättigheter och där rättvisa priser och levnadsvillkor krävs av våra medvetna konsumenter. Nordisk historia inom klädscenen är inget undantag och här finns både nya och gamla företag med ett starkt socialt ansvar. The Casbah är ett av de nyare företagen på den svenska klädscenen, men som redan från början har anammat en företagskultur där det sociala arbetet ses som en viktig del av den dagliga verksamheten. De arbetar bland annat mot exploateringen av utsatta grupper.

Nordisk historia kan vara stolta över sitt bidrag i denna nya globala marknad där företag som Ikea, H&M, Ericsson och Volvo har satt Norden på kartan som en region att räkna med ifråga om kvalitet och design. Men vi är även kända för att ha några av de mest socialt engagerade företagen på jorden och stora som små nordiska företag har lett utvecklingen vad gäller det sociala ansvaret som ligger på den nya generationens multinationella storföretag. Ta lärdom från dessa nordiska giganter för att skapa en hållbar utveckling även i fattiga regioner.

Nordisk historia i den globala klädindustrin

Den nordiska klädhistorien har gjort avtryck

Nordisk historia inom klädindustrin är kanske inte den största av alla regioners, med det sagt ska det stå bortom allt rimligt tvivel att det bidrag som företag och individer haft även på en internationell nivå är omfattande. Vår regions stora namn inom industrin präglas av ett socialt samvete. Klassiska företag som Oscar Jacobsson delar numera spelrum med nya stjärnskott som Tiger och J.Lindeberg och tillsammans lyfter de den nordiska nivån och skapar internationella rubriker med deras känsla för färg, form och mänskliga rättigheter.