Start » Internationella svenska klädmärken

Internationella svenska klädmärken

Är du intresserad av svenska klädmärken som har lyckats ta världen med storm? Sverige är ett starkt exportland inom mode och är företrädare för vad som brukar kallas ”den skandinaviska stilen”. Bland våra stora internationella succéer finns bland annat Acne, Our Legacy, Filippa K och Cheap Monday. Gemensamt för många av dessa klädmärken är att de håller sig till en minimalistisk färgskala och skapar klädesplagg och skor som kombinerar komfort med omisskännlig estetik. Vill du veta mer om svenska märken som har gjort avtryck på modet i världen? Fortsätt läs!

Klädmärken som är stora idag

Vad tänker du på när du hör modenamn som Sandqvist, Fjällräven och Triwa? Kanske äger du själv en väska från något av dessa märken eller så sitter kanske en välsvarvad klocka på din handled? Detta är klädmärken som har gjort sig kända världen över och en gemensam faktor är att de alla kommer från lilla Sverige. Fjällräven har varit populärt ända sedan märket skapades på 60-talet och idag har det tagit klivet ut ur skogen och används som en snygg modedetalj.

Vissa klädmärken gör helt enkelt mer intryck än andra. Fjällräven började som ett märke som tillverkar friluftskläder och praktiska ting du kan tänkas behöva ute i skog och mark, men nuförtiden är själva ordet nästan helt synonymt med deras väska som har blivit en klassiker. Filippa K är å sin sida känd för sina vardagskläder där kvaliteten inte lämnar någonting åt slumpen. Om du köper en vanlig vit t-shirt från det märket kan du vara säker på att den håller i flera år.

Mer än bara märken

Sverige erbjuder många klädmärken men vad många kanske glömmer bort är att vi även har flera stora klädkedjor som finns representerade i många länder. H&M är kanske den största klädkedjan idag och det är svensken Erling Persson som ligger bakom succén. Märket började med att producera damkläder i slutet på 60-talet, för att några år senare expandera till att även tillverka herrkläder. Idag kan du shoppa både kläder, skor, smycken, mobilattiraljer och schampoo på H&M. Detta är en klädkedja som har klätt stora delar av världen.

Tänker du på status när du tänker på klädmärken? Det har ofrånkomligen blivit så att vissa märken förknippas med att bäraren av kläderna har hög status. Jämför att ha på sig en vanlig collagetröja där det står Filippa K mitt på bröstet, jämfört med en enklare variant från H&M. Dessa olika märken erbjuder olika kvaliteter på sina produkter, vilket från början var anledningen till att det finns olika märken. En tröja från H&M kanske håller en säsong, medan en från Filippa K håller hela livet.

Stora klädmärken i Sverige och utanför

Vilka klädmärken är dina favoriter? Tycker du om att variera din garderob ofta eller satsar du hellre på att införskaffa några klassiska plagg som du har tänkt äga länge? I Sverige finns många märken inom kläder och mode som har blivit internationellt erkända. Nudie Jeans, WeSC, Sun Buddies och Daniel Wellington kan adderas till den redan långa listan. Svenskar har ett brett utbud att välja mellan och kan vi kan känna oss stolta över att våra duktiga designers har gjort sådan succé utomlands.

Klädmärken från Sverige är populära i hela världen